De udstødtes historie

Trump og Syfilis

Den amerikanske præsident Donald Trump har kaldt Covid 19 for den “kinesiske virus” og i Iran giver myndighederne USA skylden for sygdommen.

Men det med at give sygdomme politiskmotiverede navne er slet ikke nyt.

Det er historien om syfilis et godt eksempel på.

Syfilis er en kønssygdom, som formodentligt blev fragtet til Europa af Christoffer Columbus og hans mænd fra “Den nye verden”.

Sygdommen viste sig første gang i den franske kong Karl den Ottendes hær i 1494. Karl belejrede Napoli med en hær af lejesoldater fra hele Europa, der også omfattede smittede spanske soldater og deres lejrfølge af prostituerede og “soldaterkoner”.

Italienerne kaldte derfor sygdommen den franske syge, hvorimod franskmændene kaldte det den italienske syge.

For russerne var syfilis den polske syge, for polakkerne var det den tyske syge, og for tyskerne var det den franske syge.

I Holland blev syfilis kaldt den spanske syge, mens araberne kaldte det den kristne eller frankrigske (vesteuropæiske) syge.

Navnene afspejler naturligvis datidens politiske spændinger. Således var hollænderne f.eks i skarp rivalisering med Spanien om kolonier, og ved at opkalde en grum sygdom efter rivalerne stemplede man spanierne som særligt umoralske og anløbne.

Selve sygdommens udbredelsensmåde har sikkert også haft indflydelse for navngivningen, da sygdommen i høj grad blev spredt, når udenlandske søfolk og lejesoldater besøgte lokale prostituerede.

Kilde:

Klaus Larsen: Den blege rytter – De store epidemier der formede Europa 1300-1800.

Billedet er af et træsnit fra 1498, og er det første der viser patienter med syfilis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *