De udstødtes historie

En adelig heks!

På dette tidspunkt for 398 år siden, i juni 1621, blev Danmarks eneste adelige heks halshugget!

Langt størstedelen af de kvinder, der blev beskyldt for at være hekse, var kvinder fra de nederste lag i samfundet. Der var dog undtagelser som f.eks. Maren Spliid fra Ribe, der tilhørte den mere velhavende del af byen.

Der er kun én eneste adelig kvinde, der er blevet henrettet for trolddom. Det var jomfru Christenze Axelsdatter Kruckow som blev henrettet i 1621.

Eksempler med Christenze viser også, hvordan rygter kunne “klæbe” til personer.

Rygterne tog sin begyndelse, da Christenze som ung var opholdte sig på Nakkebølle Gods på Fyn, hvor hun, som det var normalt for unge adelige kvinder, skulle lære om husførelse og selskabelighed.

Fruen på Nakkebølle, Berte Friis, døde i imidlertid i 1582, 33 år gammel. To år efter giftede hendes enkemand Eiler Brockenhuus sig med den unge Anne Bille, og Christenze forlod godset.

Præcis hvornår vides ikke, og man kan gætte på, om hun mon har håbet på at blive den nye frue, i stedet for Anne.

I ægteskabet mellem Eiler og Anne blev der født 17 børn, men ingen overlevede. Forklaringen blev, at ægteskabet måtte være forhekset.

Der blev derfor lavet forskellige undersøgelser, og man fandt frem til en kvinde, der tilstod, at hun havde “målt” Annes brudeseng med en snor, som senere var blevet brugt til forgørelse. Et par andre medskyldige blev opsporet, og det kom frem, at dén, der havde ansporet til det hele var Christenze Kruckow. Hun skulle også have givet fru Anne noget mælk med en edderkop i.

Christenze klarede frisag fordi hendes bror kom til hjælp. De forklarede, at brudesengen ganske rigtigt var blevet målt, men kun fordi Christenzes bror gerne ville have en seng magen til…. Christenze slap derfor for videre tiltale og flyttede til Ålborg i den anden ende af landet for at slippe for rygterne.

I lang tid går hun under radaren. Men i oktober 1619 kom Christenze Kruckow igen i myndighedernes søgelys på grund af trolddom. Gennem længere tid havde byen været plaget af forgørelser, mærkelige sygdomme og fænomener som talende svin på kirkegården. Nogle kvinder, der blev anklaget og henrettet angav Christenze som deres medskyldige, og at det specielt var hende, der “tog” lykken fra de forheksede. En del af heksetroen var, at man gennem magi kunne stjæle lykke fra andre – fx de forskellige former for lykke, der gjorde at man havde held med kvæg, at kærne smør m.m.

Christian den Fjerde, der var en ivrig heksejæger, gav ordre til, at der skulle samles bevismateriale imod Christenze og det endte med, at der blev rejst en sag, hvor hun blev fundet skyldig og dømt til døden.

Men i modsætning til andre danske hekse blev hun ikke brændt. Hun blev halshugget med sværd. Halshugning med sværd blev nemlig anset som finere end at blive brændt. Anne Boleyn, Henrik d.8´s kone, blev f.eks. halshugget med sværd.

Men vigtigst af alt var, at hvis man blev halshugget, så kunne man blive begravet, og havde derfor muligheden for at komme i himlen.

Billedet viser Nakkebølle Gods, hvor det hele begyndte.

Kilde:

https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/renaessance-1536-1660/heksetro-i-renaessancen/en-adelig-heks/

og

Danmarks eneste adelige heks

Billedet: Public Domain, fundet i Nationalmuseets samlinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *