Barnedrab og Fødsel i dølgsmål i 1700-tallet,  De udstødtes historie,  De uønskede børn

Da kvinderne skulle malkes på torvet….

I 1623 blev der gjort et grumt fund på en af bænkende i Sæbys kirke. Her lå nemlig liget af et nyfødt barn, der helt tydeligt var blevet dræbt. Da den lokale byfoged ikke umiddelbart havde mistanke til nogle, blev alle Sæbys unge kvinder kaldt sammen på torvet. Her ventede 14 af byens velskrevne kvinder med jordemoderen Anna Pedersdatter i spidsen. Den ene pige efter den anden blev kaldt frem og undersøgt for mælk i brysterne men uden resultat.
Denne form for pigemalkning var ikke ualmindelig i 1500-1600 – årene. Hvis en kvinde blev anklaget for at have født i dølgsmål og efterfølgende dræbt barnet, var malkning af brysterne en helt normal test. For at komme de mange fødsler i dølgsmål med efterfølgende drab til livs befalede Christian 3. ligefrem, at købstædernes ugifte kvinder to gange om året skulle malkes.
Da et barnelig blev fundet i en brønd ved Frue Kirke i København samlede man omkring 500 tjenestepiger til malkning på rådhuset. Det gav som i Sæby intet resultat.

Kilder:
Hans Gregersen: Det sidste skridt- danske dødsdomme gennem 500 år, Turbine 2018

https://natmus.dk/…/Undervisningsmateriale_-_barnemord_i_de…

Maleriet: Summum jus, summa injuria.” – den højeste ret, den største uretfærdighed med undertitlen ”Barnemordet” er titlen på Erik Henningsens maleri fra 1886. Findes i Den Hirschsprungske Samling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *