De udstødtes historie

Kamikaze

I dag, den 21. februar i 1945 sænker japanske Kamikazefly (fly med selvmordspiloter) det amerikanske hangarskib “USS Bismarck Sea” og beskadiger det mindre “USS Saratoga”. 318 amerikanere mistede livet. USS Bismarck deltog i slaget Iow Jima.

Baggrund

Kamikaze betyder guddommelig vind og oprindeligt blev udtrykket brugt om en kraftig storm, der i 1281 udslettede Kublai Khans flåde, og dermed reddede Japan fra invasion.

I slutningen af 2. verdenskrig blev begrebet genoplivet som navn for de selvmordspiloter, den japanske kejser sendte i krig. Omkring 3.800 piloter mistede livet i selvmordsangrebene, der havde en succesrate på 19% (det er højt!), og dræbte mere end 7.000 mennesker og sårede mindst ligeså mange, primært sømænd.

Kamikaze-fly var i bund og grund pilotstyrede eksplosive missiler, enten specialbyggede eller konverterede fra konventionelle fly. Piloterne ville forsøge at styrte deres fly ned i fjendske skibe. Flyene var ladet med en kombination af sprængstoffer, bomber og torpedoer. Nøjagtigheden var meget højere end for konventionelle angreb, og eksplosion større, da man jo ikke skulle tage “hensyn” til, om piloten overlevede.

Kamikazeangrebene, der startede i september/oktober 1944, begyndte efter adskillige alvorlige nederlag for japanerne. Japan havde ikke de samme ressource som de allierede; deres industri var ikke gearet til krig, deres militære maskinel var forældet og Japan mistede også piloter hurtigere end det kunne træne deres udskiftninger.

Kombinationen af disse faktorer, sammen med Japans uvillighed til at overgive sig, førte til brugen af kamikaze taktik, da de allierede styrker langsomt angreb og besatte de japanske øer.

“Kamikaze” refererer normalt til luftangrebene, men det er også blevet anvendt til forskellige andre selvmordsangreb. Det japanske militær benyttede eller lavede f.eks. planer for japanske specielle angrebsenheder for ubåde, menneskelige torpedoer, speedbåde og dykkere. Det var dog klart med fly, at “udviklingen” var kommet længst.

Selvmord i stedet for nederlag, tilfangetagelse og skam var dybt forankret i japansk militærkultur, der trække tydelige tråde tilbage til samurai-livet og Bushido-koden: loyalitet og ære til døden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *